{ "title": "2 Derece Karaciğer Yağlanması", "image": "https://www.karacigeryaglanmasi.gen.tr/images/2-derece-karaciger-yaglanmasi.jpg", "date": "19.01.2024 16:12:17", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "2 Derece Karaciğer Yağlanması; Karaciğer yağlanması son zamanlarda insanlık üzerinde en sık görülen hastalıklardan birisidir. Tespiti ve tedavisinde geç kalınırsa karaciğer kanseri ve siroz hastalığına neden olur. Basit görünse de ciddiye alınması ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Hücrelerde normalden fazla yağ toplanmasından dolayı oluşan bir hastalıktır bilimsel olarak. Bu hastalığın oluşumunda birçok etken vardır bunlardan bazıları; Bir alışkanlık halinde alkol kullananlarda, hastanede yatarak tedavi gören kişilerin sürekli damardan beslenmeleri, şeker hastalığı, hızlı kilo kaybı, dengesiz beslenme alışkanlığı, hareketsizlik ve spor alışkanlığı olmayan kişilerde 2 derece karaciğer yağlanması görülür. Şişmanlıkta karaciğerde yağlanma kaçınılmazdır ve sonucu da karaciğer büyümesidir.

Her 5 kişiden birinde karaciğer yağlanması, bu hastalığın insanlığın en çok karşılaştığı hastalık olduğunu kanıtlar. Erkek ve kadında neredeyse aynı oranda görülür.

2 Derece Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması hastalarda genel olarak bir şikâyet ile kendini belli etmez. Kişi, hasta olduğunun farkına bile varmaz. Genelde başka bir rahatsızlık nedeniyle yapılan tahlillerde karaciğer yağlanması tesadüfen teşhis edilir diyebiliriz. Hastaların çok az bir kısmında şikâyetler ile kendini belli eder, karında karaciğer tarafında ağrı, çabuk yorulma, halsizlik gibi geçici olduğu düşünülen ağrılar ile kendini belli eder. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde bulantı, iştahsızlık ve kaşıntı görülebilir. Bu şikâyetlerle doktora giden kişilerde genellikle karaciğer büyük olarak teşhis konur.

Yapılabilecek en iyi tedavilerden biri beslenme şeklini değiştirmektir. Hayvansal yağların karaciğer için zararları bilinmektedir., Sakatat ve yağlı et gibi kolesterol deposu olan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Yağsız yemekler tercih edilmelidir. Sebze, meyve, lifli gıdalar ve beyaz et tüketilmelidir. Şeker vücutta yağa dönüşür bu yüzden şeker tüketimini oldukça azaltmalıyız.

Düzenli olarak spor yapmalı ve spor yapmayı asla bırakmamalıyız. Ne yazık ki ülkemizde spor yapma alışkanlığı pek olmadığı için bu gibi rahatsızlıklara yakalanma riski de artıyor. Kilo vermek de ayrıca tedavide etkendir.
" } ] }