{ "title": "Karaciğer Yağlanması Tedavisi", "image": "https://www.karacigeryaglanmasi.gen.tr/images/karaciger-yaglanmasi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 02:36:53", "author": "Ismail Efe", "article": [ { "article": "
Karaciğer yağlanması tedavisi uygulaması karaciğerin bazı olumsuzluklara karşı kendini koruyabilmek için oluşturduğu yağ bezlerine karşı uygulanan bir tedavidir. Karaciğerde oluşan yağlanma eğer iltihaplanma ya da yanma şeklinde uyarılmalar oluşturuyorsa bu durum karaciğer hücrelerinin bozulmasına kadar ilerleyebilmektedir. Karaciğer yağlanması tedavisi işte bu hücre bozulmalarını önlemeye yöneliktir. Karaciğer hücrelerinin bozulması sonucu nekroz, fibrozis ve son olarak da siroz oluşabilir. Karaciğer yağlanması tedavisi yukarıda belirtilen hücre bozulma tiplerine karşı uygulanmaktadır denildi çünkü belirtilen bozulmalar hücrelerin dolayısı ile karaciğerin bozulması anlamına gelmektedir. Karaciğer yağlanması olan kişilerin beslenme düzenlerine ve fazla kilolu iseler fazlalıklarından kurtulmaları gerekir. Belirtilen öneriler sağlık uzmanlarınca önerilen tavsiyelerdendir ancak ne olursa olsun karaciğer yağlanması tedavisi için mutlaka Uzman bir doktorun durumu değerlendirerek vereceği öneriler dikkate alınmalıdır. Ülkemizdeki sağlık düzeni ele alındığı zaman karaciğer ile ilgili hastalıkların tedavisi ile ilgilenen bölümün iç hastalıkları – dahiliye bölümü olduğunu belirtmek gerekir. Karaciğer yağlanması karaciğerdeki hücrelerin normalin üzerinde yağ birikimine maruz kalmaları ile meydana gelir.

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır?

Karaciğer yağlanmasına yol açan nedenlerin farklı olması bu nedenlerin teşhisi ve tedavide izlenecek olan yöntemlerin değişebilmesine yol açmaktadır. Karaciğer yağlanması genel olarak herhangi bir belirti göstermediği için kan tahlilleri yapılarak ya da hastanın ultrasonu çekilmesi ile teşhis edilmektedir. Ancak Karaciğer yağlanması olan kişilerde görülebilen bazı belirtiler de tedavide yol gösterebilmektedir. Yapılan tıbbi tetkikler sonrasında alkole bağlı olarak oluşan karaciğer yağlanması tespit edilmişse hastalığın tedavisi için kişinin alkol alma işlemi sonlandırılmakta. Kişinin kendisi de tedavi süresi sonrasında da alkol tüketimini kesmesi gerekir. Eğer karaciğer yağlanması alkol kullanımına bağlı olarak oluşmamışsa o zaman çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bugüne kadar karaciğer yağlanması hastalığına karşı 10 çeşitten fazla ilaç kullanımı söz konusu olmuştur. Ancak burada şunu da belirtmek gerekir, tedavi amaçlı olarak kullanılan ilaçlardan hiçbiri kesin bir tedavi sağlamamıştır. Kullanılan ilaçlar arasında sadece bir tanesi oluşan yağlanmanın gerilemesini sağladığı belirlenmiştir ancak bu ilacında TC Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmeyen ilaçlardan biri olduğunu belirtmek gerekir. Karaciğerde oluşan yağlanmaya yönelik tedavinin asıl olarak kişinin yaşam tarzına bağlı olduğu gerçeği sık sık belirtilmektedir.

Karaciğer yağlanmasına karşı sakatat, hayvansal olarak üretilen yağlar ve tavuk derisi gibi yağ oranı oldukça yüksek besinler tüketilmemelidir.

Hastanın sebze tüketimi bol olan bir beslenme şeklini benimsemesi gerekir.

Düzenli olarak egzersiz yapılması son derece önemlidir.

Beslenmede lif oranı yüksek olan gıdalar öncelikli olarak fazlaca tüketilmelidir.

Karaciğer yağlanmasına karşı uygulanabilecek olan önemli egzersizlerden biri yürüyüş yapmaktır.

Kişinin fazla kilolarından kurtulması vücudun insülin direnci düşecektir. Dolayısı ile düşen insülin direnci uzun vadeli düşünüldüğünde o hastada ayrıca kalp ve damar hastalıkları oluşumunu da engeller.

Karaciğer yağlanmasına karşı yapılacak yürüyüş egzersizi haftada 4 gün, günde 30-40 dk arası olmalıdır.
" } ] }