Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir
Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir konusundan önce kısaca yağlanma konusuna değinmek gerekir. Karaciğer hücrelerinde yağlanma olması normalde de görülür, çünkü karaciğer hücreleri kendilerini korumaya yönelik olarak yağ bezeleri biriktirirler. Ancak koruma amacıyla oluşan yağlanma zamanla başka faktörlerin etkisi ile aşırı derecede ilerleme gösterir, bu nedenden ötürü karaciğer yağlanması adı verilen problem oluşur.
Karaciğer yağlanmasının kötü etkisi karaciğerin aşırı yağlanma nedeni ile görevlerini tam olarak yapamamasıdır. Karaciğer vücutta sindirim sisteminin en önemli organı olmasından ötürü vücuda alınan besinler tam sindirilemez ve sindirim sonucu oluşan atıklar vücuttan tam olarak uzaklaştırılamaz. Sindirim atıkları uzaklaştırılamayınca da karaciğer dışındaki organlar da tam anlamıyla çalışamazlar ve sağlık sorunlarına neden olurlar. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin harap olmalarına yol açar. Bu harabiyet önce nekroz, sonra fibröz son olarak da siroz şeklinde ilerleme gösterir.
Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?
Karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi önerilen gıda maddeleri sebze, meyve, tahıl, protein ve lif içeren gıdalardır. - Sebzeler: Sülfür maddesi karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sülfür açısından zengin olan sebzelerden soğan, brokoli, sarımsak ve lahananın bolca tüketilmesi önerilir.
Sebzelerin taze olması ve günde 3 ile 4 kez tüketilmesi uygundur.
- Meyveler: Karaciğer yağlanmasının önemli etkilerinden biri hücrelerin fonksiyonlarını tam olarak yapamamasıdır. Antioksidan açısından zengin olan meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan fonksiyon bozukluklarını giderir. Sindirim sonrası oluşan toksinler karaciğer yağlanmasına neden olmakta bu nedenle kivi, çilek, kızılcık ve yaban mersini gibi karaciğer hücrelerini çalıştıran meyveler tüketilmelidir. Böylece karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması hızlanır ve karaciğer yağlanmasının etkileri azalma gösterir.
- Tahıl ürünleri: Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir sorusuna öncelikle yağ oranı düşük ve kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıllar iyi gelir diyebiliriz. Örneğin buğday ekmeği, yulaf gevreği ve kepek tüketilmesi önerilmektedir.
- Protein: Karaciğer yağlanmasına karşı sağlıklı bir kas dokusu varlığı önemlidir. Sağlıklı bir kas dokusu için de hücrelerin yeteri kadar protein alımına ihtiyaçları vardır. Ancak fazla protein alımının karaciğeri yorarak karaciğer yağlanması etkilerini arttırabileceği unutulmamalıdır. Bu bakımdan günlük dozaj olarak protein alınması gerekir. Az yağlı yoğurt, peynir, soya fasulyesi protein açısından zengindir.
- Lif: Karaciğer yağlanmasının nedeni yağ birikimi olmasıdır. Lifli gıdalar fazla yağın vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Yulaf ezmesi, kuru fasulye karaciğer yağlanmasına karşı tüketilebilecek lifli gıdalardır.
20.01.2024 19:19:24
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|