Karaciğer kanseri belirtileri açısından erken teşhis edilmesi çok fazla olanaklı değildir. Çünkü bu hastalığa işaret eden belirtiler fazla alkol alınması nedeniyle oluşan siroz, hepatit B ve hepatit C aynı özellikler göstermektedir. Bu nedenle de
karaciğer kanserinin erken teşhisi çok fazla zorlaşmaktadır. Bu hastalıkta kanser hücreleri ani olarak kontrolsüz şekilde çoğalma gösterirler. Diğer kanserli hücreler ile karşılaştırılırsa ölüm tehlikesi yüksek olan bir kanser türüdür.
Karaciğer kanseri belirtileri
Karaciğerde fazla sıvı birikmesi nedeniyle karın şişliği meydana gelir. Karında şişkinlik olmasından başka halsizlik, ani olarak gerçekleşen kilo kayıpları, iştahsızlık oluşması, ağrı ve bununla beraber vücudun bazı bölgelerinde sararma olması karaciğer kanserinin en sık rastlanan belirtileridir.
Kilo kayıpları : Her zaman olduğu gibi normal beslenme düzenini korumanıza rağmen nedeni açıklanmayan kilo kayıpları yaşıyorsanız o zaman karaciğer kanserinden şüphelenmeniz gerekir.
Karın bölgesinde şişkinlik : Karaciğer kanserinden ötürü karaciğer büyüme gösterir ve karnın sağ tarafında şişkinlik problemi oluşturur. Şişkinlik oluşmasına yol açan ikinci bir neden de karaciğerin normalde yerine getirdiği bazı faaliyetleri tam olarak yapamaması sonucu karın bölgesinde sıvı toplanır ve şişkinliğe neden olur.
Vücutta sararmaların olması : Safra sıvısı normalde sindirime yardımcı olan bir sıvıdır ancak karaciğer kanseri nedeni ile bu sıvı tam olarak vücuttan atılamaz. Uzaklaştırılamayan safra sıvısı vücut dokularında birikerek cildin sarı bir renk almasına neden olur. Bu durum gözlerin aklarında da sarılık oluşmasına yol açabilir. Ancak bu noktada hasta kişinin bilmesi gereken önemli bir ayrıntı bulunmaktadır, o da sarılık oluşumunun sadece karaciğer kanseri nedeniyle oluşmadığı karaciğerdeki bazı iltihaplanmalarında bu duruma yol açabilmesidir. Bu nedenle nedenin kesin olarak belirlenebilmesi için mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
Karaciğer kanserinin oluşma nedenleri
Kesin olarak nedeni saptanamayan karaciğer kanseri türünün oluşum riskini önemli ölçüde arttıran bazı faktörler bulunmaktadır.
Siroz : Karaciğerin görevlerini tam olarak yapamamasına yol açan bu hastalık bazı hallerde karaciğer kanserinin oluşumuna yol açabilmektedir. Siroz hastalığı olan çoğu kimse kanser oluşumu olmadan yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Siroz uzun süreli alkol tüketimi ve hepatit C hastalığı sonucu oluşabilmektedir.
Karaciğer yağlanması : Karaciğerde yağlanma sıkça rastlanan bir durumdur ancak yağlanmanın derecesi çok fazla olursa kronik karaciğer enfeksiyonları hepatit B ve hepatit C oluşur. Bu enfeksiyonlar karaciğer kanserine neden olabilmektedirler.
Karaciğer kanserinin teşhis ve tedavi süreci
Karaciğer kanseri Hastası kişi hepatit B veya siroz problemi yaşıyor ise bu hastalıkların düzenli takibi ile karaciğer kanserinin oluşup oluşmadığı kolayca belirlenebilir. Bu amaçla doktorun bazı tetkikler yapması gerekir. Yapılacak olan tetkikler ile karaciğerde büyüme, karaciğerde sıvı birikmesi yada vücuttaki sarılıklar tespit edilebilir. Bu amaçla bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri ve kandaki fetoprotein seviyesini belirlemek amacıyla kan testleri yapılır. Fetoprotein seviyesinin fazlalığı karaciğer kanserinin varlığını güçlendiren bir tespittir. Karaciğer kanserinin tedavisinde hepatektomi denilen bir yöntem kullanılır.Bu yöntem karaciğer kanseri başka organlara sıçramamış ise son derece etkilidir. Bazı durumlarda karaciğer kanseri olan karaciğerin tamamen alınması ve karaciğer nakli yapılması gerekebilmektedir. Ancak nakil yapılacak durumda da karaciğer kanserinin başka yerlere sıçramamış olması gereklidir.